Wereldproefdierendag: maak een ex-labratje blij
7 maanden geledenVandaag is het Wereldproefdierendag. Wereldwijd wordt op deze dag aandacht gevraagd voor het gebruik van proefdieren.
Wil je zelf ook wat doen? Denk dan eens aan het adopteren van een ex-labratje via de Instantie voor Dierenwelzijn. Het zijn heel slimme en sociale diertjes, waar je veel plezier aan kunt beleven.
De Instantie voor Dierenwelzijn begeleidt vergunningaanvragen, let op het welzijn van de proefdieren en er wordt gewerkt aan het terugdringen van het aantal proefdieren in onderzoek en onderwijs. Sinds ruim drie jaar bestaat er een adoptieprogramma voor labratten. “Grotere dieren, zoals honden en paarden, werden al eerder geadopteerd, maar er bestond op dat moment nog niets voor de kleinere, zoals de ratjes”, zegt hoofd van de Instantie voor Dierenwelzijn Pascalle van Loo. “Daarom hebben we een aantal jaren geleden, in samenwerking met Animal Rights en de Dierenbescherming een adoptieprogramma opgezet.”
Samen tv-kijken
Het programma loop inmiddels heel goed. Er worden steeds meer kleine knaagdieren herplaatst. De dieren, die allemaal goed gesocialiseerd en gezond zijn, krijgen regelmatig een nieuw huisje bij families met kinderen. Elze Strasky is medewerker van de IvD en sinds het eerste uur betrokken bij de adoptie van ex-labratjes. Ze heeft er zelf ook vijf, en is enthousiast over de diertjes. “Het eerste wat mijn dochters van zes en acht doen als ze uit school komen is de kooi openmaken, een ratje ‘opscheppen’ en op hun schouder zetten om er in de kamer mee te spelen. Daar kunnen de ratjes vrij rondlopen en krijgen ze korstjes brood en andere lekkere dingetjes. Samen tv-kijken is ook favoriet. Dan zitten we met z’n allen op de bank waar we van tevoren wat doeken overheen gelegd hebben. De ratjes lopen gezellig over de bank totdat ze moe zijn, en na een tijdje gaan ze liggen slapen. Hun behoeften doen ze keurig op het rattenwc-tje, een bakje met zaagsel dat we er altijd bij zetten.”
Alle ratten die voor adoptie worden aangeboden komen uit gedragsexperimenten of zijn overgebleven uit de fok. Omdat de dierverzorgers veel extra tijd besteden aan socialisatie, zijn ze van jongs af aan vaak in handen geweest en niet bang. “Natuurlijk moet je je kinderen in het begin wel wat uitleg geven over hoe ze met de dieren moeten omgaan”, vertelt Elze. “Je moet bijvoorbeeld niet je vingers door de tralies steken, en zorgen dat je schone handen hebt. Als je net een boterham met pindakaas hebt gegeten en de ratten ruiken dat, zouden ze anders even kunnen proberen of jij misschien een stukje brood bent. Maar zomaar bijten doen ze eigenlijk nooit.”
De adoptanten zijn vrijwel zonder uitzondering enthousiast. “Dat vind ik nog het leukste hieraan”, zegt Elze. “De feedback die we krijgen is altijd hartverwarmend. Ik krijg foto’s, filmpjes en anekdotes over de ratjes die altijd positief zijn. Voor de dierverzorgers die hier werken is het ook heel fijn om te horen dat de dieren zo goed terecht gekomen zijn.”
Natuurlijk moet je je van tevoren goed verdiepen in de verzorging en huisvesting van ratten en je tekent een herplaatsingsovereenkomst waarmee je de volledige verantwoordelijkheid voor het dier op je neemt. De Instantie voor Dierenwelzijn heeft daarnaast een interactieve presentatie gemaakt waarin je leest hoe je de ratten het beste kunt laten wennen aan hun nieuwe omgeving. En er is een video waarmee je kunt controleren of je ratje zich niet lekker voelt of pijn heeft.
Enthousiast geworden?
Stuur dan een mail naar adoptie.ivd@uu.nl. Je krijgt dan te horen of we per direct dieren hebben of je komt op een wachtlijst. Ratten zijn sociale dieren dus ze worden altijd per twee of meer geplaatst. De komende twee maanden komt er weer een leuke groep beschikbaar van zwart-witte, zogenaamde Lister Hooded-ratjes. Wil je eerst meer lezen, kijk dan op de pagina over adoptie van de Instantie voor Dierenwelzijn. Op de site van de Dierenbescherming vind je ook een overzicht van ex-proefdieren, waaronder ex-labratjes, die je kunt adopteren.