Instantie voor Dierenwelzijn Utrecht

Optimaal welzijn voor proefdieren en aandacht voor 3V

Logo Univseriteit Utrecht Logo UMC

Symposium: Beter dieronderzoek door Open Science

2 weken geleden

De belofte van Open Science is dat het zal leiden tot betrouwbaarder, efficiënter en relevanter onderzoek. Hoe verhouden deze idealen zich tot dieronderzoek? Wat is de meerwaarde van de Open Science-aanpak in het kader van het bestuderen van bijvoorbeeld gedrag, pathologie en biomedische processen met proefdieren? En wat zijn de praktische implicaties van Open Science voor jouw onderzoek?

witte spot gericht op muis

Betere dierproeven met de cursus Experimental Design

2 weken geleden

Hoe zorg je ervoor dat jouw dierproeven de informatie opleveren waarvoor ze bedoeld zijn? En dat je geen proefdieren onnodig gebruikt? Hoe voorkom je bias? Doe de cursus ‘My Animal Research: Experimental Design’ en ontwikkel je onderzoekskwaliteiten aan de hand van jouw eigen onderzoek.

huismuis

Interview José Borghans: Wildling-muizen voor betere immunologie

1 maand geleden

José Borghans is hoogleraar Kwantitatieve Immunologie aan het UMC Utrecht. In nauwe samenwerking met Kiki Tesselaar doet zij fundamenteel onderzoek aan immunologisch geheugen, om uiteindelijk betere behandelingen te vinden voor chronische ontstekingsziekten, zoals de ziekte van Crohn en psoriasis. In haar vakgebied zijn dierproeven op dit moment nog onvermijdelijk. In dit interview vertelt ze over de weg naar betere wetenschap met minder proefdieren en de inzet van wildling-muizen daarbij.