Studenten oefenen eerst op kunstpaard

8 jaar geleden

Sinds kort werkt de faculteit Diergeneeskunde met een Haptic Horse. Dit is een elektronisch kunstpaard voor het oefenen van rectaal onderzoek bij paarden.

Het kunstpaard is door Professor Sarah Baillie van de Universiteit van Bristol ontwikkeld en wordt ingezet voor onderwijs aan studenten diergeneeskunde. Zij oefenen inwendig onderzoek eerst op het kunstpaard voor ze met met levende paarden gaan werken.

Voor studenten in een later stadium van hun opleiding kunnen ook verschillende oorzaken van koliek nagebootst worden. Er is software bij over paarden en runderen. Met de laatste kun je het kunstpaard eenvoudig veranderen in een kunstkoe.

Minder ongerief bij paarden

Het gebruik van kunstdieren draagt bij aan het opbouwen van routine, waardoor het ongerief bij de levende oefendieren minder wordt. Daarnaast leren de studenten meer en beter. Het is belangrijk dat werken met het kunstdier zo realistisch mogelijk is. Daar zorgt de technologie voor. Studenten krijgen aan hun eigen hand een robothand die precies de juiste vorm en weerstand van de organen doen voelen als bij een echt paard. Je voelt zelfs het kloppen van de bloedvaten.