Pascalle van Loo nieuw hoofd Instantie voor Dierenwelzijn

6 maanden geleden

Pascalle van Loo is per 1 januari 2024 het nieuwe hoofd van de Instantie voor Dierenwelzijn van de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht. Ze neemt de functie over van Wim de Leeuw, die een nieuwe rol als Programmaleider Duurzaamheid oppakt bij de faculteit Diergeneeskunde.

Pascalle van Loo werkt sinds 2017 bij de Instantie voor Dierenwelzijn (IvD) als proefdierdeskundige en kwaliteitsadviseur. In die rol gaf ze in Utrecht al mede vorm aan het overkoepelende dierproevenbeleid en was ze een van de initiatiefnemers van het adoptiebeleid, waarbij voormalige proefdieren geadopteerd kunnen worden door particulieren. Sinds 2022 is zij ook voorzitter van DALAS, de landelijke beroepsvereniging voor iedereen die professioneel betrokken is bij dierproeven.

“De IvD Utrecht heeft echt een voortrekkersrol in Nederland”, aldus Van Loo. “We zijn enorm transparant en krijgen van de vergunninghouders veel ruimte om echt stappen vooruit te zetten. De afgelopen jaren is onder leiding van Wim de Leeuw veel bereikt. Het voelt heerlijk om in zo’n omgeving en met die mogelijkheden werk te doen dat mij zo na aan het hart ligt. In deze nieuwe rol wil ik verbindend zijn en wegblijven van de polarisatie die soms dreigt te ontstaan over wel of geen dierproeven.”

Collegevoorzitter Anton Pijpers kijkt uit naar de samenwerking: “Met haar passie voor dierenwelzijn en drive om een bijdrage te leveren aan de transitie naar proefdiervrije innovatie, is Pascalle de juiste persoon om het IvD-team te leiden en zo bij te dragen aan de missie van de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht.”

Loopbaan Pascalle van Loo
Pascalle van Loo studeerde Biologie aan de Universiteit Utrecht en Applied Animal Behaviour and Animal Welfare aan de University of Edinburgh. Ze promoveerde in 2001 bij het departement Proefdierkunde van de faculteit Diergeneeskunde en werkte daarna in verschillende rollen bij de Universiteit Utrecht en de Sophia Vereeniging tot Bescherming van Dieren in Amsterdam. Van 2007 tot 2017 werkte zij bij TNO, waar ze in 2014 de Instantie voor Dierenwelzijn opzette. Hiervan was zij tot 2017 het hoofd. Daarna maakte ze de overstap naar de Universiteit Utrecht waar ze sinds 2017 werkzaam is als proefdierdeskundige en kwaliteitsadviseur. Per 1 januari 2024 start ze als hoofd van de Instantie voor Dierenwelzijn van de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht.