Lush Prize gewonnen door Edoardo Carnesecchi

3 jaar geleden

Negen winnaars mochten op 11 november de Lush Prize in ontvangst nemen, de grootste award in de proefdiervrije sector. Voor het eerst waren er ook twee winnaars van Nederlandse bodem: Edoardo Carnesecchi (Universiteit Utrecht) en TPI Helpathon.

Lush Prize

De Lush Prize is in 2012 in het leven geroepen door cosmeticabedrijf Lush en Ethical Consumer. De Lush Prize wordt twee keer per jaar uitgereikt aan onderzoekers die werken aan proefdiervrij onderzoek, met name op het gebied van toxicologie. Op woensdag 11 november vond de online prijsuitreiking plaats. Er zijn negen prijzen uitgereikt in vijf categorieën: Lobbying, Training, Public Awareness, Science, en Young Researchers. In totaal is er £250,000 aan prijzengeld uitgereikt. De online ceremonie is hier terug te kijken.

Edoardo Carnesecchi

Edoardo Carnesecchi (Universiteit Utrecht, IRAS) heeft met zijn project "An innovative software platform to assess chemical mixtures toxicity and exposure" de Lush Prize in de categorie Young Researchers in ontvangst mogen nemen. Hij werkt aan een 'in silico'-webplatform om chemische of biologische verschijnselen te bestuderen die op de computer worden gereproduceerd door middel van wiskundige simulaties, in plaats van in reageerbuizen of 'in vivo.' Hiermee kunnen onderzoekers de toxiciteit van chemicaliën op een efficiëntere, snellere, duurzamere en groene manier beoordelen.

TPI Helpaton

De Nederlandse TPI Helpaton heeft de Lush Prize in de categorie Training in ontvangst mogen nemen. De Helpathon sessies helpen onderzoekers om nieuwe methoden te verkennen om dezelfde resultaten te behalen zonder het gebruik van proefdieren. Het prijzengeld van £50,000 zal door het team worden gebruikt om de Helpaton-methode internationaal te verspreiden. 

Andere winnaars

Enkele andere winnaars zijn The MIE Atlas Team (Cambridge University/Unilever) en Domenico Gadaleta (Mario Negri Institute for Pharmacological Research). Zij werken, net als Edoardo Carnesecchi, aan big data projecten ontworpen om dierproeven te vervangen. De volledige lijst met winnaars is hier te zien.