Jeffrey Bajramovic nieuw hoofd 3Rs Centre

1 jaar geleden

Jeffrey Bajramovic is het nieuwe hoofd van het 3Rs Centre en daarmee de opvolger van Jan van der Valk, die onlangs met pensioen ging. Het 3Rs Centre heeft in Utrecht een meer centrale plaats gekregen nu het is gekoppeld aan de Instantie voor Dierenwelzijn Utrecht, dat actief is voor zowel de Universiteit Utrecht als het UMC Utrecht. Tegelijk blijft de betrokkenheid van de faculteit Diergeneeskunde, waar het 3Rs Centre jarenlang was ondergebracht.

Jeffrey Bajramovic (J.J.Bajramovic@uu.nl) stelt zich voor als hoofd van het 3Rs-Centre per 1 juli: “Ik ben als bioloog afgestudeerd aan de Universiteit Leiden en gepromoveerd in de neuro-immunologie bij TNO. Daar maakte ik kennis met proefdiervrije technologie en heb ik gepionierd met humaan hersenmateriaal als bron voor onderzoek met gekweekte cellen.

Alternatieven

Daarna werkte ik aan het Pasteur Instituut in Parijs, waar ik heb geleerd te werken met neurotrope virussen en me heb verdiept in alles wat het leven verder de moeite waard maakt. Na terugkomst in Nederland heb ik bij BPRC in Rijswijk leiding gegeven aan een onderzoeksgroep die als doel had om alternatieven voor dierproeven te ontwikkelen.

“Ik kijk ernaar uit kennis te maken met iedereen die actief is in dit veld”

Enthousiast

Ik hou van lekker eten, reizen, cultuur en sport, en ben regelmatig in de boulderhal te vinden. Mijn vrouw en ik hebben twee jonge kinderen. Ik ben ontzettend enthousiast over alle proefdiervrije innovaties die het onderzoekslandschap in beweging brengen en voel me op m’n plaats in de progressieve Utrechtse omgeving. Ik kijk ernaar uit kennis te maken met iedereen die actief is in dit veld, binnen en buiten het Utrechtse.” Jeffrey is nu bezig zich in te werken op zijn nieuwe werkplek. In het najaar zal hij in een interview zijn ideeën ontvouwen.

3Rs en de transitie

De Life Sciences-decanen vinden dat het 3Rs Centre waardevol is en in samenhang met TPI Utrecht een belangrijke rol kan spelen bij de realisatie van de ambities voor de ontwikkeling en toepassing van proefdiervrije methoden in onderzoek en onderwijs. Ook op het gebied van Vermindering (Reduction) van proefdieraantallen en Verfijning (Refinement) van dierproeven moet nog veel werk worden verzet en daar is de inbreng van het 3Rs Centre belangrijk.