Alternatief voor Draize-test geaccepteerd

9 jaar geleden

Vanaf ongeveer 1960 werd voor het bepalen van de schadelijkheid van bepaalde chemische stoffen de Draize-test gebruikt. De werking van de stoffen werd getest op de ogen van levende konijnen. Nu, na vele jaren vasthoudend onderzoek door onder anderen dr. Menk Prinsen, is er een breed geaccepteerd alternatief dat gebruik maakt van de ogen van geslachte kippen.

De test was en is veelbesproken en werd door dierenwelzijnsorganisaties naar voren gebracht als hét voorbeeld van een pijnlijke dierproef. Dat hij onder andere voor het testen voor luxeproducten als cosmetica werd gebruikt maakte de dierproef des te meer omstreden.

Obstakels

Diverse betrokkenen probeerden verbeteringen aan te brengen om het welzijn van de konijnen te verbeteren, maar er waren veel obstakels. Zo werden er op verschillende plaatsen in de wereld andere richtlijnen gebruikt om de oogafwijkingen te classificeren en te registreren. Door dat gebrek aan eenduidigheid was het moeilijk een alternatieve test met de Draize-test te vergelijken. Toch werd er langzamerhand succes geboekt met vermindering van het aantal konijnen, uitsluiting van bepaalde agressieve stoffen en een ‘voorronde’ met ogen van geslachte konijnen.

Bijna helemaal vervangen

Inmiddels is de Draize-test bijna helemaal vervangen door een test op het kippenoog, de ICE-test (Isolated Chicken Eye). Stoffen die in deze ICE-test irriterend blijken, moeten echter nog steeds op levende konijnen getest worden.

Dit artikel is mede gebaseerd op de bespreking door Pascalle L.P. van Loo van het proefschrift “The Isolated Chicken Eye test to replace the Driaze test in rabbits” van Menk K. Prinsen (werkzaam bij TNO) in Biotechniek nr. 5, jaargang 53, oktober 2014.