3V-Stimuleringsfonds: onderzoek naar fijnstof verkeer

5 jaar geleden

Remco Westerink (neurotoxicoloog bij het IRAS) gaat samen met 14 andere internationale partners onderzoek doen naar gezondheidseffecten van nanodeeltjes uit het verkeer op het zenuwstelsel. Dit onderzoek maakt deel uit van het Europese H2020-project ‘Transport-derived Ultrafines and Brain Effects’ (TUBE).

Over schade van nanodeeltjes uit de uitlaatgassen aan longen is al een en ander bekend. Ook is er een verband aangetoond met hart- en vaatziekten. Onderzoek naar effecten op het zenuwstelsel is een logische volgende stap.

3V-Stimuleringsfonds bood opstap

Eerder kreeg Westerink al een subsidie van het 3V-Stimuleringsfonds van de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht om de mogelijkheden te onderzoeken van het combineren van mini-longen en mini-hersenen in één test. Hij zal de resultaten van dat onderzoek toepassen in dit Europese onderzoeksproject.

Doel van het nieuwe onderzoek is op een realistische manier, maar zonder dierproeven, inzicht bieden in schadelijke effecten van nanodeeltjes op de longen en de hersenen zoals die samenwerken in een levend lichaam. In ons lichaam worden hersencellen namelijk ook niet rechtstreeks blootgesteld aan luchtvervuiling. Alleen die stoffen die door de long worden opgenomen, kunnen uiteindelijk de hersenen bereiken. Door nu cellen van longen en hersenen te combineren, ontstaat een completer en realistischer inzicht in de mogelijke schadelijke gezondheidseffecten van nanodeeltjes uit het verkeer.