Dierdonorcodicil

Diereigenaren kunnen via hun dierenarts het lichaam van een overleden huisdier ter beschikking stellen aan de Universiteit Utrecht voor onderwijs. Dit is geregeld in het Dierdonorcodicil.

Een overleden huisdier vervangt vrijwel altijd een proefdier. Zo werken de Universiteit Utrecht en Proefdiervrij samen om het aantal proefdieren in het onderwijs terug te dringen. Het gebruik van een overleden huisdier in het onderwijs zorgt ervoor dat er geen dieren speciaal gefokt en gedood hoeven te worden.

Vaardigheden oefenen

Het lichaam van het overleden huisdier wordt onder supervisie van deskundige medewerkers van de Universiteit Utrecht ingezet in het onderwijs aan dierenartsen in opleiding. Zo krijgen zij beter inzicht in de anatomie van diverse diersoorten en dierenrassen, en kunnen ze vaardigheden oefenen. De dieren helpen studenten vakbekwaam te worden. Daardoor kunnen later als dierenarts andere zieke of gewonde huisdieren beter behandelen.

Stichting Proefdiervrij

Met de samenwerking rond het Dierdonorcodicil wil Stichting Proefdiervrij het gebruik van proefdieren in het onderwijs verminderen. Eigenaren kunnen hun overleden huisdier kosteloos aanbieden voor donatie via aangesloten dierenartspraktijken. Vraag bij je eigen dierenarts naar de mogelijkheden.