Bijscholingsmogelijkheden

Hoe kan ik mijn deskundigheid op orde houden om te mogen blijven werken met proefdieren?

Als dierexperimenteel onderzoeker, dierverzorger of biotechnisch analist, kun je op meerdere manieren zorgen dat je up-to-date bent in dierexperimenteel onderzoek. Dat betekent dat je jezelf verdiept in het ontwerp van dierproeven en hoe je de kwaliteit daarvan verbetert. Je verdiept je in de validiteit van de modellen die je gebruikt. Zoekt en experimenteert met verfijningen van je meetmethoden waardoor deze minder belastend zijn, of zoekt naar alternatieven. Belangrijke bronnen zijn proefdierverenigingen (in Nederland DALAS) en 3V-centra (3Rs centres), maar het kan ook je inhoudelijke beroepsvereniging zijn (met name voor onderzoekers).

We hebben de eenvoudigste en meeste bekende manieren hieronder op een rijtje gezet:

Online modules (meestal gratis):

Materiaal, Workshops en Webinars van actieve proefdierkundige verenigingen of 3V-centra:

  • NORECOPA, Het nationale 3V consensusplatform van Noorwegen
    Dit platform verzamelt alle informatie rondom proefdierkunde en de 3V’s, waarbij er een onder experts geldende overeenstemming (consensus) is bereikt.  Ook is er een overzicht te vinden van onderwijs- en trainingsmogelijkheden in het kader van een leven lang leren. Dit instituut heeft de PREPARE-richtlijn uitgegeven, op de website kun je ook een verdere toelichting daarop vinden. Verdieping in deze richtlijnen mag je meetellen (zonder certificaat). Daarna telt het regulier toepassen niet meer als deskundigheidsbevordering. Op de website kun je ook een verdere toelichting daarop vinden. Verdieping in deze richtlijnen mag je meetellen (zonder certificaat). Daarna telt het regulier toepassen niet meer als deskundigheidsbevordering.
  • NC3Rs, het Britse 3V platform
    Bevat veel verschillende informatiebronnen over dierexperimenteel onderzoek. Zij hebben de ARRIVE-richtlijn uitgegeven, maar ook de experimental design assisstant (EDA). De tijd die je nodig hebt om richtlijnen te bestuderen en voor de eerste keer toe te passen, mag je meetellen (zonder certificaat). Daarna telt het regulier toepassen of gebruiken van ARRIVE of de EDA niet meer als deskundigheidsbevordering.
  • 3Rs Centre Utrecht
    3V-ontwikkeling, dicht bij huis. Dit centrum monitort en stimuleert veel innovatie als het gaat om New Approach Methods (NAMs) en de transitie naar diervrij (xenofree) onderzoek. Deelname aan de activiteiten van dit centrum geldt als deskundigheidsbevordering.
  • DALAS
    Dit is dé Nederlandse beroepsvereniging voor iedereen die betrokken is bij dierproeven of proefdieren. Er zijn verschillende activiteiten zoals themadagen en een jaarlijks congres, en DALAS is ook betrokken bij lezingen met NCad. Ook hosten ze een aantal cursussen en trainingen. Tot slot heeft DALAS ook een eigen tijdschrift (Biotechniek) en een online uitwisselingsplatform MyDALAS (alleen voor leden). Deelname aan de activiteiten van DALAS geldt als deskundigheidsbevordering.
  • FELASA
    De Europese vereniging voor proefdierkunde. Alle activiteiten van deze vereniging en van aangesloten nationale verenigingen (waaronder DALAS) gelden als potentieel relevant. FELASA organiseert een driejaarlijks proefdierkundecongres, maar er zijn ook werkgroepen. Deelname aan het congres of zitting in een werkgroep gelden als deskundigheidsbevordering.
  • Humane eindpunten-website
    Op deze website leer je over het monitoren van het welzijn van proefdieren en het identificeren van humane eindpunten. Er zijn e-learningmodules te volgen die als voorbereiding op de praktijktraining opgevoerd mogen worden als deskundigheidsbevordering. Voor deze website moet je je wel registreren.

Deelname aan proefdierkundige netwerken of werkgroepen:

  • NC3rs Netwerk HUB.
    Er zijn netwerken opgestart om de proefdierkundige verbeteringen uit te wisselen binnen vakgebieden. Dit wordt door NC3Rs in het Verenigd Koninkrijk gehost. Je kunt een aantal uren van je inspanningen registreren als deskundigheidsbevordering.

Journal clubs met artikelen uit proefdierkundige tijdschriften zoals:

Activiteiten van de IvD Utrecht:

  • De IvD Utrecht ontwikkelt soms activiteiten om gericht nieuwe ontwikkelingen in het vakgebied, in het kader van de 3V’s, uit te rollen. Het bijwonen van deze activiteiten telt als deskundigheidsbevordering. De IvD gaat ervanuit dat iedereen de startbijeenkomst 'dierproeven in Utrecht’volgt. Daarnaast organiseert de IvD regelmatig een rondgang langs verschillende afdelingen, bekend als de ‘Tour d’IvD’. Deelname aan de Tour d’IvD en de startbijeenkomst zijn gecertificeerde bijeenkomsten.

Cursussen van organisaties (meestal betaald):

  • Responsible research in practice
    Een organisatie die je helpt om robuust en betrouwbaar onderzoek te doen. Is breder dan dierexperimenteel onderzoek, maar wel erg bekend daarmee.
  • René Remie Surgical Skills Centre
    Bedrijf dat met name traint in microchirurgie, daarin leidend in Nederland. Je kunt hier een bekwaamheidstraining volgen, maar omdat je dan vaak ook inhoudelijke training krijgt, kun je een deel van de uren als deskundigheidstraining opvoeren.